Kraniemodell med blodkärl och nerver i underkäken samt muskelmarkeringar.

Billigast frakt från 125 kr
Delbetalning från 506,98 kr /Månad
Artikelnr: 1000054
Lagerstatus: I lager
Leveransstatus: 1 vecka
4 295 kr
Inklusive moms: 859 kr
st

Denna kraniemodell erbjuder en mycket pedagogisk och detaljerad inblick i underkäkens blodkärl och nerver. Dessutom ses målat på kraniet följande: musklernas ursprung och fäste, suturerna mellan kraniebenen samt artärer och vener på insidan av hjärnskålen.

Modellen är gjuten i plast och levereras i en storlek som svarar till en vuxen person. Dimensionerna är 20 x 13,5 x 15,5 cm och vikten är ca 900 gram. Toppen av kraniet är avtagbart så bland annat skallbasen (basis cranii interna) kan studeras. Underkäksbenet (os mandibulare) kan enkelt lossas från resten av skelettet. Således kan modellen delas i 3 delar.

Kraniemodellen är utvecklad till att kunna innehålla en modell av en hjärna från samma producent. Hjärnmodellen, som kan delas i fem delar, kan ses och köpas HÄR.

Både ben, de färgade muskelmarkeringarna, de färgade suturerna samt linjerna på insidan av hjärnskålen som symboliserar blodkärl, är numrerade på modellen. Vid köpet medföljer inte en översikt med namn på de olika strukturerna, utan den kan du ladda ned och skriva ut via länken till vänster under produktbilderna (klicka på PDF-symbolen). Namn finns på latin, engelska och flera andra språk.

Anatomiskt ska det framhävas att detta kranium ger en detaljerad och pedagogisk inblick i underkäkens blodkärl och nerver. Anatomiska detaljer som exempelvis plexus dentalis inferior samt a. och v. mentalis kan studeras (se bilder till vänster).

Generellt sett kan det mänskliga kraniet delas i 2 delar och kraniemodellen visar därför följande:

1) Hjärnskålen (neurokranium) som omsluter hjärnan och hörsel- och balansorganet.

2) Ansiktsskelettet (viscerokranium) som omger näshålan och bildar den tandbärande ramen omkring munhålan. De 32 tänderna ses också.

Hjärnskålen består av åtta ben – fyra opariga (pann-, sil-, kil- och nackbenet) och två pariga (hjäss-, och tinningbenet). Alla dessa ben samt deras suturer kan identifieras på modellen.

Ansiktsskelettet består av sex pariga ben (överkäks-, gom-, ok-, näs- och tårben samt den undre näsmusslan), samt tre opariga ben (underkäksbenet, silbenet och plogbenet). Alla dessa ben samt deras suturer kan också ses på kraniemodellen. OBS: Tungbenet räknas också till ansiktsskelettet med ses inte på denna modellen.

Ett kranium har många hål och kanaler som innehåller blodkärl och nerver. På denna modell ses många av de viktigaste hålen och kanalerna, men inte alla. Detaljeringsgraden på benen är hög och många anatomiska detaljer ses, till exempel processus styloideus, men en del mindre detaljer visas inte.

Skelettmusklernas ursprung och fäste ses i röd respektive blå färg på kraniemodellen. Dessa färgmarkeringar ses för ansiktsmuskler, tuggmuskler, gommuskler, tungmuskler samt några djupa halsmuskler och några ryggmuskler.

Suturer ses i orange och på insidan av hjärnskålen ses ”meningeala” artärer och vener samt venösa sinus med röda respektive blå linjer/streck.

Rörelsemässigt är det endast relevant att omtala käkleden. Underkäksbenet (os mandibularis) hålls fast med en relativt lång metallfjäder som via skruvar sitter fast på under- och överkäksbenet. Stora gummibitar är fastmonterade på käkledens ledpannor (fossa mandibularis), som håller fast ledhuvudet (caput mandibule) som i en ”gummiskål” – se bilder till vänster.

Modellens käkleder är inte särskilt rörliga. Underkäken kan röras upp och ned samt till sidorna, men den glidande ledmekanism som käkleden normalt har kan inte demonstreras.

Klinisk sett är kraniemodellen perfekt till förståelse av de sjukdomar och tillstånd som kan uppstå i denna delen av skelettet. 

Recensioner

Bli den första att skriva en recension för denna produkt

Betyg på denna produkt

Du måste vara inloggad för att betygsätta denna produkt

Liknande produkter