Mini kranium modell med avtagbar topp i 3 delar

Detaljerad kranium modell som är så liten att den kan ligga i din hand så är denna perfekt.

Billigast frakt från 99 kr
Artikelnr: A105-1
Lagerstatus: I lager
Leveransstatus: 1 vecka

315 kr
Inklusive moms: 63 kr
st

Letar du efter en detaljerad kranium modell som är så liten att den kan ligga i din hand så är denna perfekt.

Modellen är gjuten i vit plast och dimensionerna är 10 x 6,5 x 7,5 cm. Toppen av kraniet är avtagbart så bland annat skallbasen (basis cranii interna) kan studeras. Toppen av kraniet hålls på plats med hjälp av små diskreta magneter.

Denna kraniemodell är identisk med kraniet på vårt detaljerade och endast 85 cm höga miniskelett som är mycket populärt hos våra kunder. Se skelettmodellen HÄR.

Anatomiskt sett kan ett mänskligt kranium indelas i två delar och kraniemodellen visar därför följande när musklerna är avtagna:

1) Hjärnskålen (neurokranium) som omsluter hjärnan och hörsel- och balansorganet.

2) Ansiktsskelettet (viscerokranium) som omger näshålan och bildar den tandbärande ramen omkring munhålan. De 32 tänderna ses också.

Hjärnskålen består av åtta ben – fyra opariga (pann-, sil-, kil- och nackbenet) och två pariga (hjäss-, och tinningbenet). Alla dessa ben samt deras suturer kan identifieras på modellen.

Ansiktsskelettet består av sex pariga ben (överkäks-, gom-, ok-, näs- och tårben samt den undre näsmusslan), samt tre opariga ben (underkäksbenet, silbenet och plogbenet – några räknar dock inte silbenet till ansiktsskelettet). Alla dessa ben samt deras suturer kan också ses på kraniemodellen. OBS: Tungbenet räknas också till ansiktsskelettet men kan inte ses på denna modellen.

Det mänskliga kraniet har riktigt många hål och kanaler som innehåller blodkärl och nerver. På denna kraniemodell ses många av de viktigaste hålen och kanalerna, men inte alla. De viktigaste anatomiska ”landmärkena” ses, som t.ex. processus styloideus, men mindre detaljer är inte med.


Rörelse mässigt är det endast relevant att omtala käkleden. Underkäksbenet (os mandibularis) hålls fast med en relativt lång metallfjäder som via skruvar sitter fast på under- och överkäksbenet.

Om man tar fatt i underkäken kan den röras, men käkens naturliga rörelser kan inte demonstreras.

Underkäken kan lossas från resten av kraniet om man skruvar upp minst en av skruvarna med en skruvmejsel.


Kliniskt sett är modellen bra att använda till förståelse av sjukdomar och tillstånd som kan uppstå i denna delen av skelettet, även om de flesta förmodligen använder den till fest, pynt eller liknande. 

Recensioner

Bli den första att skriva en recension för denna produkt

Betyg på denna produkt

Du måste vara inloggad för att betygsätta denna produkt

Liknande produkter