Klassisk hjärnan äkta avgjutning

Denna 5-delade hjärna i sagittalsnitt är en originell anatomisk avgjutning av en riktig hjärna. Modellen är det mest realistiska vi har i förhållande till återgivning av hjärnbarken, suturer och hjärnstorlek. Ventrikelsystemet visas som …

Billigast frakt från 125 kr
Delbetalning från 402,81 kr /Månad
Artikelnr: 1000226
Lagerstatus: Slutsåld
3 295 kr
Inklusive moms: 659 kr
Ytan på denna modell har ett mer naturtroget utseende än de flesta andra modeller i sortimentet. Den kan delas i fem delar och därmed kan man lätt se hjärnans inre strukturer, ventrikelsystemet som visas som hålrum, samt skillnaden på vit och grå substans.

Hjärnmodellen är formstöpt i solid plast, vilket gör materialet flexibelt eftersom det både kan klämmas ihop och förändras en aning. Det gör att modellen är behaglig att röra vid och arbeta med när den ska delas och studeras.

De fem delarna hålls ihop av små, diskreta magneter. De olika områdena i hjärnan har sin egen färgton, och nedan kan du läsa mer om de anatomiska detaljerna som t. ex det limbiska systemet. Modellens storlek svarar till hjärnan hos en vuxen. Dimensionerna är 13 x 14 x 17,5 cm. Den väger cirka 650 gram och levereras på en vit löstagbar stång.

Viktiga anatomiska strukturer är numrerade på modellen. En detaljerad översikt med namn - jämför de nämnda numreringarna - följer inte med på köpet, men du kan ladda ner och skriva ut översikten via länken till vänster under produktbilderna (klicka på pdf). Namngivningen är på latin, engelska och flera andra språk. Denna hjärnmodell heter ”C18” i översikten.

NB Numreringen och namngivningen är vägledande. Var därför kritisk, eftersom tal vid en anatomisk struktur kan vara placerad på gränsen till en annan struktur.

Denna hjärnmodell passar också till vår transparenta kraniemodell. När hjärnmodellen sätts in i kraniemodellen kan den ses "utifrån". Se den transparenta kraniemodellen här: LÄNK

YouTube-video nedan varar 55 sekunder och visar en annan praktisk fördel genom att delarna hålls ihop av magneter: 


Anatomiskt sett visar modellen människans hjärna som kan delas upp i storhjärnan (cerebrum), lillhjärnan (cerebellum) och hjärnstammen (truncus encephali).

Dessa tre strukturer är tydligt åtskilda genom olika färgtoner och skillnaden på grå och vit substans ser man tydligt på denna modell.

I storhjärnan (telencephalon och diencephalon) ser man först och främst hjärnloberna (är det loberna?) samt thalamus och hypothalamus (och hypofysen).

I lillhjärnan ser man vermis cerebelli och lillhjärnehemisfärerna (hemisperium cerebelli).

I hjärnstammen ser man de tre delarna (mitthjärnan, hjärnbron och den förlängda märgen) samt kranialnervernas rötter (också kallat hjärnnerverna).

Man ser också andra strukturer som t. ex. hjärnvalvet, fornix, lite av ventrikelsystemet och de två första kranialnerverna (lukt- och synnerven), som inte utgår från hjärnstammen.

På bilderna på vänstra sidan ser man hur modellen kan delas i fem delar. På så sätt kan man studera hjärnans inre struktur, och flera av strukturerna ses i tre dimensioner.


Det limbiska systemet

Många av våra kunder frågar om det limbiska systemet när de köper modeller av hjärnan. Därför denna beskrivning.

Det limbiska systemet omfattar olika anatomiska strukturer i centralnervsystemet (CNS), och har först och främst ansvar för emotionella funktioner som ångest, aggressivitet, stämning, minne och social anpassningsförmåga. Kliniskt sett relateras det därför ofta till psykiatriska lidelser.

Det limbiska systemet omfattar bl.a. amygdala, hippocampus, gyrus parahippocampalis, hypothalamus, fornix, corpus mammillare, den prefrontala hjärnbarken och hjärnstammens monoaminerga system. Listan är en del längre – särskilt eftersom talrika fiberförbindelser knyter samman de limbiska strukturerna. Många kunder frågar speciellt om amygdala och hippocampus (därför nämns de först i detta avsnitt).


NB: I denna modell ser man hippocampus samt några av de övriga limbiska strukturerna som t. ex. fornix - men inte amygdala.

Amygdala är involverad i ångest och emotionell färgning av sinnesintryck. Den ligger som en mandelformad kärna FRAMFÖR hippocampus i temporallobens främsta del (amygdala och hippocampus är därför åtskilda).

Hippocampus är involverad i minnet. Den ligger som en oregelbunden sjöhästformad struktur i den mediala delen av temporalloben.

I och med att amygdala ligger FRAMFÖR hippocampus (alltså längre fram ”mot pannan"), kan bägge dessa strukturer endast ses på en hjärnmodell, om modellen omfattar minst två frontala snitt genom temporalloben – eller om hjärnmodellen är delvis genomskinlig (frontalsnittet svarar någorlunda till et snitt "från öra till öra").

Vi har ännu inte sett en modell av hjärnan som visar två snitt genom temporalloben – så att både amygdala och hippocampus ses. I vårt sortiment har vi däremot en delvis genomskinlig modell av hjärnan som visar bägge strukturer – i den högsta prisklassen. Se modellen här: LÄNK

  Alla våra modeller av hjärnan kan åtskiljas i olika delar.


Alla modeller (både med och utan pedagogiska färger) som kan delas i fyra eller fler delar, visar hippocampus.

På nästan alla dessa modeller är hippocampus dessutom numrerad och namngiven på en översikt som kan laddas ner vid produktbeskrivelserna av hjärnmodellerna. Det gäller också denna hjärnmodell.


Kliniskt sett kan modellen användas till att förstå skador och lidelser i specifika områden i hjärnan. Exempel är epilepsi, hjärntumörer, hydrocefalus, skador som involverar kranialnerver samt skleros (multipel skleros).

Även om hjärnans blodförsyning inte ses på modellen kan den också användas till att få insikt i apopleksi (blödning i hjärnan).

Recensioner

Bli den första att skriva en recension för denna produkt

Betyg på denna produkt

Du måste vara inloggad för att betygsätta denna produkt

Liknande produkter

Även köpta produkter