Vuxen kranie med tugg muskel totalt 10 delar

Billigast frakt från 125 kr
Delbetalning från 236,15 kr /Månad
Artikelnr: A166
Lagerstatus: I lager
Leveransstatus: 1 vecka
1 695 kr
Inklusive moms: 339 kr
st

Kraniemodell i vuxenstorlek identisk med vår klassiska skallmodell SL55, läggs till de tuggmuskler som visas i individuella muskler. Tygmusklerna inkluderar M. temporalis, M. Masseter, M. Buccinator, M. pterygoideus lateralis och medialis.

Musklerna kan demonteras individuellt via magnetfogar. Skallen kan delas in i tre, med en avtagbar underkäke och skallen. 

Anatomisk sett ska det framhävas att denna varianten av kraniemodellen erbjuder en pedagogisk möjlighet att studera tuggmusklerna och deras fäste på kraniet. Musklerna som ses är:

M. masseter

M. temporalis

M. pterygoideus lateralis

M. pterygoideus medialis

De fyra tuggmusklerna är representerade på båda sidor av kraniemodellen och är avtagbara (se bilder till vänster).

Som beskrivet de andra varianterna av denna kraniemodell kan ett mänskligt kranium indelas i två delar och kraniemodellen visar därför följande:

1) Hjärnskålen (neurokranium) som omsluter hjärnan och hörsel- och balansorganet.

2) Ansiktsskelettet (viscerokranium) som omger näshålan och bildar den tandbärande ramen omkring munhålan. De 32 tänderna ses också.

Hjärnskålen består av åtta ben – fyra opariga (pann-, sil-, kil- och nackbenet) och två pariga (hjäss-, och tinningbenet). Alla dessa ben samt deras suturer kan identifieras på modellen.

Ansiktsskelettet består av sex pariga ben (överkäks-, gom-, ok-, näs- och tårben samt den undre näsmusslan), samt tre opariga ben (underkäksbenet, silbenet och plogbenet). Alla dessa ben samt deras suturer kan också ses på kraniemodellen. OBS: Tungbenet räknas också till ansiktsskelettet men kan inte ses på denna modellen.

Det mänskliga kraniet har riktigt många hål och kanaler som innehåller blodkärl och nerver. På denna kraniemodell ses många av de viktigaste hålen och kanalerna, men inte alla. De viktigaste anatomiska ”landmärkena” ses, som t.ex. processus styloideus, men mindre detaljer är inte med.

Rörelsemässigt är det endast relevant att omtala käkleden. Underkäksbenet (os mandibularis) hålls fast med en relativt lång metallfjäder som via skruvar sitter fast på under- och överkäksbenet. Stora gummibitar är fastmonterade på käkledens ledpannor (fossa mandibularis), som håller fast ledhuvudet (caput mandibule) som i en ”gummiskål” – se bilder till vänster.

Modellens käkleder är inte särskilt rörliga. Underkäken kan röras upp och ned samt till sidorna, men den glidande ledmekanism som käkleden normalt har kan inte demonstreras.

Underkäken kan lossas från resten av kraniet om man skruvar upp minst en av skruvarna med en skruvmejsel.

Söker du en mer praktisk kraniemodell som kan användas till att demonstrera tuggmusklernas funktion rekommenderar vi DENNA.

https://www.swehealth.se/anatomi-c-128/anatomiska-modeller-c-130/rorelseapparaten-c-230/kranium-modeller-c-242/kranium-med-tuggmuskler-tva-delar-p-2002

Kliniskt sett kan kraniemodellen användas till förståelse av många sjukdomar och tillstånd i käkleden och tuggmusklerna som exempelvis spänningar i käken och temporomandibulär dysfunktion (TMD). Modellen är också bra att använda till förståelse av sjukdomar och tillstånd som kan uppstå i denna delen av skelettet.

Recensioner

Bli den första att skriva en recension för denna produkt

Betyg på denna produkt

Du måste vara inloggad för att betygsätta denna produkt

Liknande produkter

Även köpta produkter