Kranie modell med dura mater

Billigast frakt från 125 kr
Delbetalning från 225,73 kr /Månad
Artikelnr: A159II
Lagerstatus: I lager
Leveransstatus: 1 vecka
1 595 kr
Inklusive moms: 319 kr
st

Denna kraniemodell täcker de flestas behov, är producerat i vuxen storlek och säljs till lägst möjliga pris. Speciellt för denna modellen är att den visar durala utskott från den hårda hjärnhinnan (dura mater encephali).

Som beskrivet vid varianten utan dura är modellen gjuten i vit plast. Toppen av kraniet är avtagbar så skallbasen (basis cranii interna) kan studeras. Den hålls på plats med små magneter och plastpinnar som endast kan ses när toppen är avtagen. Vi vill nämna att skarven mellan toppen och resten av kraniet är ganska ojämn – avsaknaden av ”finish” får jämföras med det låga priset.

Anatomisk sett ska det framhävas att denna varianten av kraniemodellen erbjuder en pedagogisk möjlighet att studera utskott av dura mater. De fungerar bland annat som stödstrukturer för hjärnan. Vi har många kraniemodeller i vårt sortiment och denna varianten erbjuder den mest detaljerade återgivningen av dessa durala utskott.

Utskotten är tillverkade i fin, lätt, transparent plast som är lite flexibel. De kan tas ut ur kraniet i ett stycke (se bilder till vänster) och ger därför möjlighet för bättre förståelse av hjärnans venösa sinus som skapas tackvare dem. Följande ses:

  • Falx cerebri (hjärnskäran)
  • Tentorium cerebelli (lillhjärnstältet)
  • Falx cerebelli
  • Diaphragma sellae (som bildar ett lock över fossa hypophysialis)

Som beskrivet vid modellen utan dura kan ett mänskligt kranium indelas i två delar och kraniemodellen visar därför följande:

1) Hjärnskålen (neurokranium) som omsluter hjärnan och hörsel- och balansorganet.

2) Ansiktsskelettet (viscerokranium) som omger näshålan och bildar den tandbärande ramen omkring munhålan. De 32 tänderna ses också.

Hjärnskålen består av åtta ben – fyra opariga kranium (pann-, sil-, kil- och nackbenet) och två pariga (hjäss-, och tinningbenet). Alla dessa ben samt deras suturer kan identifieras på modellen.

Ansiktsskelettet består av sex pariga ben (överkäks-, gom-, ok-, näs- och tårben samt den undre näsmusslan), samt tre opariga ben (underkäksbenet, silbenet och plogbenet). Alla dessa ben samt deras suturer kan också ses på kraniemodellen. OBS: Tungbenet räknas också till ansiktsskelettet men kan inte ses på denna modellen.

Den mänskliga skallbasen har riktigt många hål och kanaler som innehåller blodkärl och nerver. På denna kraniemodell ses många av de viktigaste hålen och kanalerna, men inte alla. De viktigaste anatomiska ”landmärkena” ses, som t.ex. processus styloideus, men mindre detaljer är inte med.

OBS: Söker du en mer detaljerad kraniemodell vill vi rekommendera DENNA modell. På denna är detaljeringsgraden så anatomisk som möjligt och alla hål och kanaler ses. Priset på denna modell är högre och köps av bland annat läkarstudenter.


Rörelsemässigt är det endast relevant att omtala käkleden. Underkäksbenet (os mandibularis) hålls fast med en relativt lång metallfjäder som via skruvar sitter fast på under- och överkäksbenet. Stora gummibitar är fastmonterade på käkledens ledpannor (fossa mandibularis), som håller fast ledhuvudet (caput mandibule) som i en ”gummiskål” – se bilder till vänster.

Modellens käkleder är inte särskilt rörliga. Underkäken kan röras upp och ned samt till sidorna, men den glidande ledmekanism som käkleden normalt har kan inte demonstreras.

Underkäken kan lossas från resten av kraniet om man skruvar upp minst en av skruvarna med en skruvmejsel.


Kliniskt sett kan kraniemodellen användas till förståelse av specifika tillstånd som till exempel förkalkning av falx cerebri. Modellen är också fin att använda till förståelse av sjukdomar och tillstånd som kan uppstå i denna delen av skelettet. 

Recensioner

Bli den första att skriva en recension för denna produkt

Betyg på denna produkt

Du måste vara inloggad för att betygsätta denna produkt

Liknande produkter