Hjärnmodell i åtta delar

Denna åttadelade hjärnmodell visar hjärnstammen i två delar, lillhjärnan i 2 delar, 2 delar med samlad frontal, parietal lob och två delar med temporallob. Visning av strukturer som corpus callosum, hippocampus, kranialnerver är tydligt …

Billigast frakt från 99 kr
Artikelnr: A617
Lagerstatus: I lager
Leveransstatus: 1 vecka

995 kr
Inklusive moms

Slut såld nya kommer hem Juni/juli , beställ nu så skickas den när vi får hem den

Jämfört med övriga hjärnmodeller i vårt sortiment har denna modell den mest naturtrogna ytan, som både är relativt blank och har små tunna blodkärl i fårorna mellan hjärnans vindlingar. Den kan separeras i åtta delar och därför kan man lätt se hjärnans inre strukturer. Modellen är ett billigt alternativ till våra hjärnmodeller i högre prisklasser.

Modellen är stöpt i robust hårdplast. I motsats till många av våra andra hjärnmodeller som är stöpta i flexibel, ihålig plast, kan denna modells material varken pressas ihop eller förändras. Någon tycker nog att det gör att den inte är så behaglig att röra vid och arbeta med, andra tycker att det är utan betydelse. 

De åtta delarna hålls ihop av små, diskreta magneter. De olika områdena i hjärnan har var sin färgton och nedan kan du läsa om de anatomiska detaljerna som t. ex. det limbiska systemet. Modellen är lite mindre än hjärnan hos en vuxen. Dimensionerna är 11 x 12 x 15 cm. Den väger 700 gram och levereras på en vit löstagbar stång, som också är mycket robust.

Viktiga anatomiska strukturer är numrerade på modellen. En översikt med namngivning följer med på köpet, jämför de nämnda numreringarna. Namngivning endast på engelska

NB Numreringen och namngivningen är vägledande. Var därför kritisk, eftersom tal vid en anatomisk struktur kan vara placerad på gränsen till en annan struktur

Anatomiskt sett visar modellen människans hjärna som kan delas upp i storhjärnan (cerebrum), lillhjärnan (cerebellum) och hjärnstammen (truncus encephali).

Dessa tre strukturer är tydligt åtskilda genom olika färgtoner och skillnaden på grå och vit substans ser man tydligt på denna modell.

I storhjärnan (telencephalon och diencephalon) ser man först och främst hjärnloberna samt thalamus och hypothalamus (och hypofysen).

I lillhjärnan ser man vermis cerebelli och lillhjärnehemisfärerna (hemisperium cerebelli).

I hjärnstammen ser man de tre delarna (mitthjärnan, hjärnbron och den förlängda märgen) samt kranialnervernas rötter (också kallat hjärnnerverna).

Man ser också andra strukturer som t. ex. hjärnvalvet, fornix, lite av ventrikelsystemet och de två första kranialnerverna (lukt- och synnerven), som inte utgår från hjärnstammen.

 På bilderna till vänster kan man se hur modellen kan separeras i åtta delar. På så sätt kan hjärnans inre strukturer studeras. Flera av strukturerna ses i tre dimensioner.

Numreringen ses på modellens vänstra sida, kranialnerverna är tydliga i kraftig gul färg och generellt ser man de små tunna blodkärlen både på modellens yta och på några av de inre strukturerna.

Det limbiska systemet

Många av våra kunder frågar om det limbiska systemet när de köper modeller av hjärnan. Därför denna beskrivning.

Det limbiska systemet omfattar olika anatomiska strukturer i centralnervsystemet (CNS), och har först och främst ansvar för emotionella funktioner som ångest, aggressivitet, stämning, minne och social anpassningsförmåga. Kliniskt sett relateras det därför ofta till psykiatriska lidelser.

Det limbiska systemet omfattar bl.a. amygdala, hippocampus, gyrus parahippocampalis, hypothalamus, fornix, corpus mammillare, den prefrontala hjärnbarken och hjärnstammens monoaminerga system. Listan är en del längre – särskilt eftersom talrika fiberförbindelser knyter samman de limbiska strukturerna. Många kunder efterfrågar speciellt amygdala och hippocampus (därför nämns de först i detta avsnitt).

NB: I denna modell ser man hippocampus samt några av de övriga limbiska strukturerna som t. ex. fornix - men inte amygdala.

Amygdala i är involverad i ångest och emotionell färgning av sinnesintryck. Den ligger som en mandelformad kärna FRAMFÖR hippocampus i temporallobens främsta del (amygdala och hippocampus är därför åtskilda.)

Hippocampus är involverad i minnet. Den ligger som en oregelbunden snodd struktur i den mediala delen av temporalloben.

I och med att amygdala ligger FRAMFÖR hippocampus (alltså längre fram ”mot pannan"), kan bägge dessa strukturer endast ses på en hjärnmodell, om modellen omfattar minst två frontala snitt genom temporalloben – eller om hjärnmodellen är delvis genomskinlig (frontalsnittet svarar någorlunda till ett snitt "från öra till öra").

Vi har ännu inte sett en modell av hjärnan som visar två snitt genom temporalloben – så att både amygdala och hippocampus ses. I vårt sortiment har vi däremot en delvis genomskinlig modell av hjärnan som visar bägge strukturer – i den högsta prisklassen. Se modellen här: LÄNK

Alla våra modeller av hjärnan kan åtskiljas i olika delar. Alla modeller (både med och utan pedagogiska färger) som kan delas i fyra eller fler delar, visar hippocampus. På nästan alla dessa modeller är hippocampus dessutom numrerad och namngiven på en översikt som kan laddas ner vid produktbeskrivelserna av hjärnmodellerna. Det gäller också denna hjärnmodell.

Alla våra modeller av hjärnan kan åtskiljas i olika delar. Alla modeller (både med och utan pedagogiska färger) som kan delas i fyra eller fler delar, visar hippocampus. På nästan alla dessa modeller är hippocampus dessutom numrerad och namngiven på en översikt som kan laddas ner vid produktbeskrivelserna av hjärnmodellerna. Det gäller också denna hjärnmodell.


Kliniskt sett kan modellen användas till att förstå skador och lidelser i specifika områden i hjärnan. Exempel är epilepsi, hjärntumörer, hydrocefalus, skador som involverar kranialnerver samt skleros (multipel skleros).

Även om hjärnans blodförsyning endast ses på modellen som små blodkärl mellan sulci kan den också användas till att få insikt i apopleksi (blödning i hjärnan).

Liknande produkter

Även köpta produkter